vcnvbnbm
1

Locatie: van Woustraat t.o.v. nr 175.
Opknapbeurt gestart 2007
Eerst rommel en onkruid verwijderd.
Er stonden al een paar struikjes, ik denk laurier, maar die stonden er wel een beetje zielig bij. De slechte takken weggesnoeid en bemeste tuinaarde bijgestort. Deze struikjes krijgen kleine bloesem in het voorjaar en na de bloei snoei ik ze wat terug. Ook strooi ik om het jaar wat mestkorrels. De struiken zien er nu gezond uit met glanzend blad.
Tip: Meer dan 5 cm aarde is schadelijk voor de boom, dus is niet toegestaan.
Een kuil graven voor nieuwe planten lukte niet, omdat de wortels van de boom dicht bij de oppervlakte zitten.
Dan maar plastic potten dacht ik. Aan elkaar vast gemaakt om diefstal te voorkomen. In het najaar, ongeveer oktober/ november plant ik tulpenbollen, wat door de buurtbewoners zeer wordt gewaardeerd. Men maakt foto’s en gezellige opmerkingen. Na de bloei verwijder ik de tulpenbollen, en bewaar ze op een droge plek in krantenpapier voor het volgend seizoen. Voor de zomerbloei gebruik ik zaadjes van eenjarige plantjes en vooral zonnebloempitten. Een roos in een pot geplant, maar die bloeit maar matig, vanwege veel luis, dus niet om aan te bevelen. Stokrozen doen het wel goed. Ook een kleine Vlinderstruik in de grond geplant, doet het ook wel redelijk.
Een paar jaar geleden een kleine Hortensia geplant, dat lukte maar net qua diepte. Het is inmiddels een flinke plant geworden. Een Hortensia heeft bij warm weer wel regelmatig water nodig. De uitgebloeide bloemen laat ik zitten tot begin april van het volgend voorjaar. Dit geeft extra bescherming in de winter.
Maar potten rondom de boomstam kunnen ook schadelijk zijn voor de boom, zie de informatie voor boomtuinen.
Voor het bijhouden van de boomtuinen ( ik doe er nu 3) heb ik een speciale hark voor het onkruid, een schepje, snoeischaar, plastic bindtouw, en katoenen tuinhandschoenen. Om de zonnebloemen te steunen gebruik ik bamboestokken. Een plastic zak voor het afval.

Ans van Opstal

Inmiddels weet ik dat er niet meer dan 5 cm aarde bijgestort mag worden, te veel kan schadelijk zijn voor de boom.


vcnvbnbm
1

Wat 

Iedere zomer een flinke bos bloeiende lavendel onder het lindeboompje.

 Waar

Aan het einde van de Van Ostadestraat, bij de Amstel

Hoe lukte dat?

Eigenlijk bij toeval. In het stuk van de Van Ostadestraat waar ik woon staan zes lindeboompjes in een bak. Ik ben begonnen met een paar tulpen bij het boompje dat voor mijn huis staat. Toen ik merkte dat mijn buurvrouw dat heel leuk vond heb ik bij alle zes boompjes wat zwarte aarde toegevoegd en er kleine plantjes in gezet. Omdat het einde van de straat best wel ver is leek het me verstandig er lavendel in te zetten want die heeft weinig water nodig. En juist de lavendel onder die boom bloeit het allermooiste. Ieder jaar even terug snoeien en dan loopt die weer mooi uit. Hij krijgt met de jaren wel steeds meer hout en ziet er wat wilder uit. Maar zo helemaal aan het einde van de straat is dat eigenlijk best wel mooi. Zo lang die groeit en bloeit blijft die gewoon onder de boom staan.

Tip

Als je met de gieter 50 meter moet lopen dus geen plant kiezen die je iedere dag water moet geven. Een kwestie van je verstand gebruiken


vcnvbnbm
1

Wat

Straatactie in 1993, na renovatie van de straat, om boomspiegels te beplanten.

Waar

In de 2de Jan Steenstraat tussen Sarphatipark en van Woustraat.

Hoe lukte dat

Briefjes in brievenbussen gedaan met de vraag om praktische en/of financiële hulp. Geweldige opkomst. Een kwekerij planten en rolborders laten brengen. Daarna de boomtuintjes verdeeld ivm verzorging.

De gemeente heeft een paar jaar  later betonnen randen geplaatst ipv de houten rolborders.  De boomtuinen bestaan nog steeds.

 

Tip

Als er vuil in ligt of er fietsen in staan, onmiddellijk vuil verwijderen en een brief op de fiets plakken. Ik zet een stok met brief, geschreven met watervaste pen, in het tuintje.


By Date

Categories: