Bleke Klaproos / Papaver

De bleke klaproos (Papaver dubium) is een in Nederland en Belgiƫ vrij algemeen voorkomende, eenjarige plant uit de papaverfamilie (Papaveraceae). Andere naam: kleine klaproos. De soort is kleiner dan de grote klaproos en de bloemen zijn meer oranjeachtig van kleur en soms aan de voet zwart gevlekt.

Beschrijving

De plant wordt 20-60 cm hoog. De stengels zijn stijfbehaard. De soort komt voor op zanderig bouwland, langs wegen en spoorlijnen.

Het blad is grijsachtig groen, kortbehaard en dubbel-veerdelig zonder duidelijke eindlob. Deze bladeren vallen na een week uit elkaar.

De plant is alleenstaand en bloeit van eind mei tot augustus. De bloem is oranjeachtig rood en heeft een doorsnede van 3-7 cm. Soms is er een donkere vlek aan de voet van het kroonblad. Ze hebben veel purperkleurige meeldraden en een stempelschijf met vijf tot negen groenachtige, bruine of paarsachtige stempelstralen. De stralen overdekken elkaar niet of bijna niet.

De bleke klaproos heeft een langwerpige, meer dan tweemaal zo lang als brede, met poriƫn openspringende (dehiscente) doosvrucht met hierop een deksel.bloeitijd: augustus, juli, juni, mei
zonlicht: zon
bloemkleur: roze/rood
bloeiduur: eenjarig
bodemvocht: droog
kenmerken: honingbij vriendelijk, zaait zich uit