Water

Bij een boom is er voor planten minder water beschikbaar en dan kan water geven nuttig zijn maar…

    • Planten, die er net in staan, hebben in het begin wel water nodig om aan te slaan.
    • Geef geen water overdag want het verdampt sneller met de warmte van de zon en daar hebben de planten dan niets aan.
    • In de ochtend blijkt of planten extra water nodig hebben. Slaphangende bladeren aan het einde van de dag betekent niet altijd dat ze zijn uitgedroogd. Sommige planten herstellen zich zich ’s nachts en hebben (nog) geen water nodig hebben.
    • Geef planten niet op het blad water, maar bij de wortel. Natte bladeren kunnen in het zonlicht verbranden en op bloemen kunnen al helemaal niet tegen water. Tip: steek een vinger in de grond. Als de grond een paar centimeter diep nog vochtig is en aan je vinger blijft plakken, dan hoef je nog geen water te geven.
    • Mulchen (een laagje op de bodem aanbrengen met bijvoorbeeld compost) voorkomt uitdroging. Je kunt ook materialen aan de bodem die vocht vasthouden zoals vermiculiet en kokosresten.

Mest

Belangrijker dan mest is een gezonde bodem. Compost geeft een goede bodem en zodat planten voedingstoffen in de bodem goed kunnen op nemen. Zet nieuwe planten in tuinaarde maar niet in bemeste tuinaarde. Die bevat teveel (kunst)meststoffen waardoor planten kunnen ‘verbranden’.
Van bemeste tuinaarde kun je een klein laagje opbrengen zodat de meststoffen met regen geleidelijk bij de wortel van de plant terecht komt. Let ook op de herkomst van bemeste tuinaarde. Kunstmest verlaagt de kwaliteit van de bodem en die is nu juist zo belangrijk voor gezonde planten.

Bijen en vlinders

Bloemen hebben nectar en stuifmeel waar bijen en vlinders naar op zoek zijn. Niet alle bloemen hebben daar evenveel van. Planten die gekweekt zijn voor een fraaie bloei (dubbele tulpen) hebben vaak weinig stuifmeel of ze zijn zo gevormd dat insecten er niet bij kunnen. Met ‘gewone’ bloembollen (ook dahlia’s) trek je meer bijen en vlinders naar de boomtuin.

Kasplanten

Wees voorzichtig met waar je planten koopt. Planten die zijn opgekweekt in een kunstmatig klimaat, zoals een kas, redden het vaak niet in een boomtuin. Koop planten bij een goede kweker.